غرب طي چند سال گذشته با دلهره ناظر طوفان شني كه از شمال وزيدن گرفت و ا تيوپي، يمن جنوبي و افغانستان را دربرگرفت و اكنون به طرف سوريه و احتمالا ايران پيش ميرود، بوده است.اما هنوز يك نقطه مبهم در آستانه اين طوفان وجود دارد، عراق دومين توليدكننده[نفت] منطقه پس از عربستان سعودي و شايد دومين ذخاير عمده در اين منطقه را داراست.
در سال 1972 عراق با روسيه معاهده دوستي امضا كرد. اما ارتباط بين اين دو كشور از زماني كه حزب حاكم بعث عراق دشمني خود را با كمونيستهاي طرفدار شوروي از سرگرفته، مخدوش شده است.
در سال 1978 ، يك گروه بيست نفره از رهبران كمونيست عراق اعدام و صدها تن ديگر دستگير شدند. صدام روسيه را به خاطر حمايت از اتيوپي در مشاجراتش با سومالي و تهاجمش به افغانستان به شدت محكوم كرد.
هنوز حدود دو هزار مستشار روس در عراق هستند ولي صدام سلاحهاي كمتري از روسيه ميخرد و سلاحهاي خود را بيشتر از فرانسه، ايتاليا، يوگسلاوي، پرتغال و برزيل خريداري ميكند. روسيه هم اين اعمال توهينآميز را با حمايت از ايران در مشاجرات مرزياش با عراق تلافي كرد.
در اوپك، صدام در برابر تلاش ايران و ليبي براي حفظ منحني صعودي قيمتهاي نفت ايستاد و با تندي در برابر آن موضع گرفت، و در سال 1978 توليد خود را شديدا افزايش داد، در حاليكه توليد ايران كاهش پيدا كرد و پس از آن به ميزان روزي 5/3 ميليون بشكه نفت از چاههاي عراق استخراج ميشد.
شيخنشينهاي حوزه خليج فارس كه از شاه ايران براي محافظت آنها در برابر عراق كمك ميخواستند، اكنون به نظر ميرسد كه عكس اين قضيه، يعني كمك عراق براي محافظت در برابر تهديد ايران، را پذيرفتهاند.
اروپاييها براي فروش ملزومات اين كشور عراق به دست و پا ميشكنند . فرانسه مشتاقانه سفارشاتي براي فروش تسليحات و فناوري هستهاي به عراق پذيرفته است.
در آمريكا، زبيگنيو برژينسكي با بلندنظري آماده فراموش كردن گذشته نامطلوب عراق و استقبال از يك متحد بالقوه جديد بوده است ولي مقامات وزارتخارجه با توجه به ا ينكه صدام كاملا موجوديت اسراييل را رد كرده است و همچنين سركوب سياسي در عراق ، در اين باره اظهار نظر نكردهاند.
موضع صدام: كسي كه دشمن من نيست، لزوما دوست من هم نيست.
هنگاميكه درآمد عراق از فروش نفت افزايش پيدا كرد، بازارهاي غرب بيشتر از بازارهاي قديمي روسيه، جاذبه پيدا كرد. روسيه در مقام صادركننده كالاهاي غيرنفتي به عراق، تنها در رده چهاردهم است. سرنوشت كشور افغانستان كه به عنوان ملجأ به روس يه پناه برده بود، باعث شد كه صدام به خود بلرزد.
عراق اميدوار است كه كرسي رياست اعراب را كه مصر به خاطر امضاي معاهده كمپديويد، از آن كنار گذاشته شده بود، به دست آورد. غرب در قبال عراق چه نتيجهاي ميتواند بگيرد، صدام به درستي به اين نتيجه رسيده است كه براي منافع عراق بايد موضعي بين روسيه و آمريكا اتخاذ كند.
عراق تحت حاكميت صدام هنوز جانشيني براي ايران تحت حاكميت شاه نشده است . . .
رژيم وي هنوز آنقدرها با ثبات نيست و امكان دارد توسط جناح طرفدار روسيه يا جمعيت شيعه طرفدار آيتالله خميني سرنگون شود.
خط مشي غرب در قبال عراق ويژه در نحوه نزديك شدن به اين كشور بايد اميدوارانه ولي محتاطانه باشد. سرنگوني شاه نشان داد كه غرب لزوما به دوستانش در جهان سوم با استقبال كردن از آنها خدمت نميكند، حتي وقتي مطمئن باشد كه آنها دوست هستند.
سرنوشت شاه به فرانسه آموخت كه معادلات در خاورميانه تغيير ميكند و فرانسه سعي كرد كه با صدور فناوري هستهاي و اورانيوم غني شده به عراق سودي به دست آورد.
ادامه دارد...
منبع: ايسنا